English Menu
Terug

Acceleration: Betekenisvol ondernemen in 2020

2020 begon met veel beloften en werd uiteindelijk louterend. Met veel energie begonnen we aan het avontuur van een nieuw investeringsfonds onder de naam Acceleration Ventures. Met ondernemers die allemaal zelf een keer aan een start-up hadden gebouwd. Want die ervaring is echt nodig gebleken. Alleen als je zelf ooit de druk van een start-up hebt gevoeld kun je andere start-ups verder helpen. Wij hebben plezier in het bouwen aan start-ups. In maart 2020 werden we flink door elkaar geschud, het land ging op slot. Wat betekende dat voor onze projecten?

Acceleration: Betekenisvol ondernemen in 2020

WeMobile Urban Wheelz Cargo

Ik weet nog dat we begin 2020 binnen het team elkaar feliciteerden. Met het feit dat we voor Chinees Nieuwjaar onze 2 containers met halffabrikaten voor elektrische fietsen op de boot in China hadden staan. Want in Wuhan was het al flink mis met het Corona-virus. Als onze onderdelen maar op tijd in Turkije zijn voor de assemblage dachten we, dan kunnen we in maart 2020 gewoon de eerste cargo bikes naar onze klanten in Europa verschepen. Hoe anders kan het lopen. We hebben in september 2020 de eerste cargo's uitgeleverd aan onze klanten en de hele supply chain is nog steeds van slag. Duitsland ging op slot, er werd geen fiets meer geleverd. Ondertussen bleef iedereen bestellen. We sloten een nieuwe wereldwijde distributie-overeenkomst voor de verkoop van onze cargo bikes, verkochten er in 2020 meer dan ooit tevoren, maar we konden niet leveren. In mei 2020 hebben we, gesteund door een private investeerder, besloten toch door te ontwikkelen aan onze nieuwe electric cargo bike. Een volledig nieuw design, volledig nieuwe mallen, geheel in eigen beheer ontwikkeld. We moeten immers klaar zijn voor de periode na de crisis dachten we. In november 2020 ging de belangrijkste beurs in Zuid-Duitsland niet door en moesten we de introductie uitstellen. In 2021 zijn we hopelijk wel klaar om te leveren, de markt voor (elektrische) fietsen is booming en wij zijn er bij !

Gaston Medical

Gaston Medical levert software aan ziekenhuizen en ziekenhuizen gingen natuurlijk ook op slot. Onze software is bij onze klanten levensreddend dus we draaiden remote gewoon door. We kregen vragen om de hoeveelheid virusremmers en antistollingsmiddelen in de gaten te houden. We kregen in 2020 de vraag om medicatiebewaking op een intensive care afdeling van een academisch ziekenhuis te implementeren en richtten met alle klanten een gebruikersgroep op. We gingen van een projectenorganisatie naar een softwarebedrijf met lange termijn licentie- en SLA contracten. Onze droom: Naar het land waar ze net als in Nederland state-of-the-art medicatiezorg bieden: De VS !

PowerSlim

PowerSlim biedt persoonlijke begeleiding bij het afvallen, door middel van een uitgekiend behandelingsplan met unieke producten met een laag gehalte koolhydraten.Ik stapte zelf in het programma en viel er 15 kilo mee af en bleef stabiel op minus 12 kilo. In april viel de omzet wat weg. Het management koos voor een actieve digitaliseringsslag met een online academy, met thuisbezorgdservice en met hulp bij online coaching. PowerSlim groeide dit jaar opnieuw met 10% en staat voor een internationaliseringsambitie. Wat een geweldig bedrijf is dat ! We hebben de wind mee, iedereen is zich bewust geworden van het feit dat een gezond gewicht je langer overeind houdt.

Hopperpoint

Ook Hopperpoint ervaarde de effecten van de lock downs. Hopperpoint levert deelfietsen en deelsoftware aan bijvoorbeeld Arriva en het openbaar vervoer ging op slot. Toch hebben we volgehouden en de software-ontwikkeling, weliswaar met flinke vertraging, afgerond. Eind 2020 was de software zover dat deze internationaal kan worden aangeboden aan de markt.

2mbrace en 365fit

Ook de fysiotherapeuten hadden het moeilijk. In de eerste golf en lock down gingen ze op slot. De omzet dit jaar was daardoor beneden verwachting, maar het jaar leverde wel twee nieuwe partnerships op, met James Software en Duxxie. En in 2021 brengt deze business mij weer in nauwe samenwerking met mijn vrienden binnen Qogir BV. 2mbrace en 365fitshop.nl worden ingebracht in Mediwatch BV, als dochterbedrijf van Qogir BV.

Maar eerlijk is eerlijk: het meest trots zijn we op ons gelaatsmasker

Op het hoogtepunt van de eerste golf kregen we een noodkreet van een fijne vriendin van me, een directeur intensieve zorg van een Eindhovens verpleeghuis: "Help Eindhoven, we komen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen te zitten. Zet jullie netwerkkracht en kennis in om dit op te lossen". Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Internationaal werd er, soms malafide, gehandeld in mondkapjes. Samen met Erik Groot van Bruns Engineering uit Bergeijk ontwikkelden we een aantal uitgangspunten voor een nieuw gelaatsmakser: Milieuvriendelijker met veel minder afval, herbruikbaar, lokaal te produceren. Een testexemplaar was snel gemaakt dankzij de capabilities van Bruns. En werd getest bij Archipel en Vitalis in Eindhoven, bij Careyn in Rotterdam en bij TWB Thuiszorg met Aandacht in Roosendaal. En uiteindelijk ontstond er een masker met een vrij gelaat, om de glimlach en compassie in het gezicht van de verpleegkundige terug te brengen in de zorg ! Momenteel werken we aan een wereldwijde uitrol en massaproductie, samen met onze geweldige partner I-Team Global. En ook die vond ik in het Eindhovense netwerk, via onze financieel adviseur Eindhoven Corporate Finance Group. Toppers !

Ging alles goed?

Het was een mooi, zoals gezegd louterend jaar. Met mooie projecten om van wakker te liggen. Maar ook hebben we mooie projecten stil gezet, we wisten zeker dat in een crisis verdere focus noodzakelijk was. De ontwikkeling van een mondverzorgingsproduct en augmented reality producties hebben we in de ijskast gezet. En in plaats daarvan kwamen weer nieuwe intensieve samenwerkingen: Met MarketResponse, 4Orange, RTL Group, Allshoes Safety Shoes (via MarketResponse), GB Meubelen, Life After Me en Pedalpact. Stuk voor stuk mooie ondernemers die met ziel en zaligheid aan hun bedrijf werken.